vineri, 4 mai 2012

Cum blochezi un rand sau coloana in excel?




Cum blochezi un rand sau coloana in excel astfel incat sa ramana vizile la rularea paginii?

Sa spunem ca aveti un document excel cu un continut destul de mare. Aveti cateva coloane sau randuri fiecare cu un contin anume si daca veti rula pagina in plan vertical sau orizontal e posibil sa uitati ce reprezinta fiecare coloana sau rand in parte. De aceea excel ne pune la dispozitie urmatoarea optiune. Puteti bloca un rand sau coloana astfel incat la rularea paginii sa ramana intotdeauna vizibile.

1. Dupa ce ati terminat de lucru click pe meniul "View" si in lista meniului veti gasi "Freeze panes".

2. La "Freeze panes" aveti 3 optiuni pentru blocare. Optiunea " Freeze Top Row" blocheaza primul rand din foaia de lucru excel. Optiunea "Freeze First Column" blocheaza prima coloana iar a 3-a optiune, "Freeze Panes", o puteti folosi astfel:
- puteti bloca in acelasi timp un rand si o coloana. Trebuie sa selectati celula care se afla sub randul ce va fi blocat si in dreapta coloanei ce va fi blocata apoi click pe "Freeze Panes". Apasati pe imagine si veti vedea ca am selectat prima celula a coloanei 2 si dupa ce am dat click pe "Freeze Panes" randul care contine "coloana 1", "coloana 2", "coloana 3" etc si coloana "coloana 1" au fost blocate; daca rulati pagina in plan vertical sau orizontal acestea vor fi vizibile.
- puteti bloca doar o singur rand. Selectati randul care se afla sub cel ce va fi blocat si click pe "Freeze Panes". (apasati pe imagine pentru a vedea; randul cu "coloana 1", "coloana 2" etc. a fost blocat si va ramane vizibil cand rulati pagina in plan vertical)
- puteti bloca doar o singura coloana. Selectati coloana care se afla in dreapta celei ce va fi blocata si click pe "Freeze Panes"  . (apasati pe imagine pentru a vedea; coloana "coloana 1" a fost blocata si va ramane vizibila la rularea paginii in plan orizontal)
Deblocarea se face cu "Unfreeze panes". Se afla tot la meniul "View" - "Freeze Panes" si ea apare doar dupa ce un rand sau coloana au fost blocate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu