miercuri, 9 mai 2012

Cum faci Print Screen sau Screenshot?




Cum faci Print Screen sau Screenshot?

"Print screen" sau "Screenshot" se face cu tasta "PrtSc" sau "Prt Scr" (depinde de tastatura). De obicei ea se afla sus in dreapta tastaturii, in colt. Prin apasarea tastei "PrtSc" veti capta exact ce se afla in momentul respectiv pe monitor, ce afiseaza practic, indiferent ca aveti deschisa o aplicatie sau mai multe, o imagine, ascultati o melodie sau navigati pe net.  Deci daca vreti sa decupati o imagine sau o zona din ceea ce este afisat pe monitor sau daca aveti nevoie de tot ceea ce este afisat pe monitor prima si prima oara veti apasa tasta "PrtSc".

Voi incerca sa va prezint aceasta metoda printr-un exemplu simplu. Aveti imaginea de mai jos captata bineinteles dupa ce am apasat pe tasta "PrtSc". Sa spunem ca vreau sa decupez exact zona cu ceasul si calendarul afisate pe desktop.
1. Imaginea a fost salvata cu "Paint". Dupa ce ati apasat pe tasta "PrtSc" va trebui sa deschideti aplicatia "Paint":
   - in Windows 7 dupa tasta "PrtSc" va duceti in "Start" > "All Programs" > "Accessories" si in lista veti gasi "Paint".
   - in Windows XP sunt 2 variante, in functie de cum aveti setata vizualizarea sectiunii "Start". Poate fi :
      - "Start" > "All Programs" > "Accessories" > "Paint" sau poate fi 
      - "Start" > "Programs" >  "Accessories" > "Paint"
2. Dupa ce ati intrat in "Paint" va trebui sa dati "Paste" (lipire).
   - in Windows 7 aplicatia "Paint" va arata asa:


   - in Windows XP va arata asa:

Optiunea "Paste" poate fi activata si cu combinatia de taste "Ctrl+V".

3. Dupa "Paste" o sa va apara imaginea captata. Apoi, in cazul nostru urmeaza sa decupam zona cu ceas si calendar. Acest lucru e posibil cu optiunea "Selection".
   - in Windows 7 apasati pe "Selection" si apoi selectati exact ce vreti sa decupati.
Dupa ce ati selectat, click dreapta pe selectia facuta si apoi click pe "Cut".     


   - in Windows XP acelasi procedeu numai ca "Paste", asa cum ati observat si mai sus, si "Selection" sunt pozitionate altfel. "Selection" se afla in stanga paginii.


4. Apoi deschideti o noua foaie de lucru, cu combinatia de taste "Ctrl+N" sau meniul "File" > "New" si click pe "Don't Save". In cele din urma va trebui sa dati iar click pe "Paste" si o sa va apara selectia facuta. Apasati "Ctrl+S" si salvati aceasta  imagine unde doriti. E posibil ca foaia de lucru sa fie mai mare decat selectia facuta, o puteti micsora de la margini exact cat e selectia.

Inchei prin a va mai spune ca daca vreti sa captati doar un mesaj de eroare sau informare ce apare pe monitor sau vreti sa captati numai fereastra deschisa (un folder sau browser) puteti face asta cu combinatia de taste "Alt+PrtSc" apoi "Paint" > "Paste" > "Ctrl+S".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu